logo
Wrong email address or username
Wrong email address or username
Incorrect verification code
Discussion: Wyszukiwarka
created by: Abdita
back to group
Dlaczego, niezależnie czy jako hasło wyszukiwawcze wpiszę "Melchior Wańkowicz" czy "Tędy i owędy" nie pokazuję mi się książka:
http://booklikes.com/tedy-i-owedy-melchior-wankowicz/book,12208497
będąca w katalogu?
Przeglądam portal na Chromie. Wpisałem "Wańkowicz" i książkę pokazało mi na 4 lub 5 stronie, wpisałem sam numer ISBN i tez znalazło
Na dokładkę: wpisuję w wyszukiwarkę "Melchior Wańkowicz" ENTER i mam listę wielu książek, ale NIE POSORTOWANĄ po tytułach:(
@SargentoGarcia - nie bardzo wiem, co wynika z Twojego wpisu. Też używam Chroma. Po ISBNie znalazłam, bo wiedziałam że ta książka tu jest. Nawet jeśli nie była wcześniej to "przyszła ze mną" z LC
Jeśli już to interesujące by było, czy otrzymujesz ten sam wynik wpisując dokładnie to co ja - czyli Tędy i owędy i Melchior Wańkowicz
Nie chodziło mi przecież o to, że książki nie ma, skoro podałam link do niej tylko o to, że z wyszukiwarką jest coś nie tak. Trudno zgadywać na jakie hasło zareaguje.

@A-- - zgłosiłam ten problem też na forum bibliotekarzy. Książki pokazuja się podobno wg. popularności. To jest może użyteczne jak ktoś chce sobie poszukać czegokolwiek do poczytania, natomiast karkołomne jak chcesz znaleźć konkretną książkę, a na dodatek konkretne wydanie. To może załatwić tylko wynik alfabetyczny.
Wyszukiwanie ma zostać usprawnione.
Reply to post #4 (show post):

Tak jak pisałem wcześniej: wpisałem Melchior Wańkowicz i na 4 lub 5 stronie wyskoczyła mi książka "tędy i owędy"
Reply to post #5 (show post):

To konkretne wydanie, do którego podałam link? Iskry, 1982, żółta okładka?
Reply to post #6 (show post):

Widzisz... tego wtedy nie sprawdziłem :( Wyskoczył mi tytuł oraz autor i już byłem szczęśliwy jak golas w pokrzywach.
Właśnie sprawdziłem - wyskakuje inne wydanie

PRZEPRASZAM za zamieszanie!
Reply to post #7 (show post):

Nie ma za co, tak tylko dociekliwie pytam, bo mnie to intryguje. Książka niewątpliwie jest. Wszystko jest dobrze wpisane, bo np. literówka wiele by tłumaczyła. Widnieje pod nią informacja, że jest u dwóch osób na półkach. I co? - I nie wiadomo co. Nie wyskakuje. Zmarszczka w cyberprzestrzeni ;-)
krasnoludki?
Cyberkrasnale??? Kto wie, może i tam już są, broją i w kułak się z nas śmieją :)
"umilają" nam tym prozę dnia codziennego
Reply to post #1 (show post):

Edycje już połączyliśmy ze sobą. Po wpisaniu tytułu pojawi się książka w wynikach wyszukiwania, a na stronie książki można wybrać edycję na półkę.
Reply to post #12 (show post):

Dzięki, krasnale jak widać opanowane :)
Choc mnie oczywiście nadal intryguje DLACZEGO nie było widać tego wydania.
Nie wiem czy to błąd czy inaczej się nie da ale zgłaszam.

Jeśli wpiszę w wyszukiwarkę tytuł "Domostwo pani Wilcox" , nic nie wyskakuje, nie ma takiej książki. Ale tak naprawdę znajduje się ona w bazie. Jest to wcześniejsze wydanie książki "Powrót do Howard End" i jako takie jest umieszczone prawidłowo właśnie jako "inne wydanie".

Czy nie da się tak zrobić, żeby wyszukiwarka widziała też te inne wydanie, bo zmiana tłumaczenia tytułu zdarza się wcale nie tak rzadko.
Reply to post #14 (show post):

Witam, przepraszamy za spóźnioną reakcję. Dzięki za zwrócenie uwagi na ten problem, obecnie wyszukiwarka pokazuje tak zwane wydanie główne, czyli takie, które zostało dodane do wyszukiwarki, tak aby wynik wyszukiwania pokazywał tylko jeden tytuł z pośród wielu połączonych ze sobą edycji.

Rozumiemy w czym tkwi problem i rozważymy dalsze działania związane z wyszukiwaniem, jednak obecnie nie możemy zaproponować innego rozwiązania.
Need help?