logo
Wrong email address or username
Wrong email address or username
Incorrect verification code
Discussion: Błędy w książkach (opisy, duplikaty, etc.)
created by: A--
back to group
http://booklikes.com/jonathan-strange-i-pan-norrell-susanna-clarke-malgorzata-hesko-kolodzinska/book,189613

Malgorzata Hesko Kolodzinska to tłumacz, a nie autor

Autorka Sussana Clarke ma podczepione dwie ksiązki
http://booklikes.com/susanna-clarke/author,32914

ale już w okienku "Ostatnio dodane na półki" widać tych książek znacznie więcej (kilkanaście?)....

Zapewne autorka ma duplikat, a wyszukiwanie w okienku "Ostatnio dodane na półki" bazuje na nazwie, a nie na identyfikatorze.

Takich błędów jest DUŻO.

edit: dodam jeszcze, że wyszukiwanie booklikes.com/search/susanna%20clarke zwraca pięć pozycji i sa to inne pozycje niże te z w/w okienka "Ostatnio dodane na półki".
Duplikat książki M.L. Steinbrunn:
http://booklikes.com/forgive-us-our-trespasses-redemption-m-l-steinbrunn/book,12675371
http://booklikes.com/forgive-us-our-trespasses-m-l-steinburnn/book,12919122
Dzięki. Poprawimy.
Duplikaty i błędy na stronach książek można zgłaszać poprzez formularz "Zgłoś" na poszczególnych stronach książek. Można tam również opisać czego dotyczy problem i co z czym połączyć. Ta informacja zostaje wysłana bezpośrednio do naszego zespołu.
Wprowadzimy również opcję moderatorów książek dla użytkowników.
Dopiero teraz powolutku zagłębiam się w swoje książki i katalog. I niestety mam wrażenie że jest tu, bardzo oględnie mówiąć, straszliwy bałagan. Większość książek które wrzucam w wyszukiwarkę ma duplikaty. Wczoraj przeglądałam książki Saramago i jest tam podejrzanie dużo wszystkiego. Dziś trafiłam na Dziennik Julii Hartwig. Wiem, że czytałam, a tu nie mam zaznaczonej półki. Ale po wpisaniu do wyszukiwarki "dziennik julia hartwig" wyskakuje, że książka ma inne wydanie (a wiem, że nie ma, jest to to samo wydanie) i ta już jest na mojej półce.
I tak mi przyszło do głowy, że nasze (z LC) książki ściągnęły się jakby niezależnie od bazy tutaj i narobiły duplikatów. Albo, co gorsza, że zestaw książek każdego z nas dopisuje się niezależnie jako kolejny zbiór bez wykrycia, że część już tu istnieje. Jakie są Wasze obserwacje?
Zauważyłam, że dużo duplikatów książek wynika z tego, że są też duplikaty autorów (często, gdy autor ma więcej niż jedno imię i raz jest dopisany z jednym, raz z dwoma lub gdy używa skrótu od imienia i raz jest to litera z kropką, a innym razem bez kropki).
Masz rację, też na to zwróciłam uwagę "Mistrz z Petersburga" Coetzee'go jest dwa razy bo raz autor jest tylko z inicjałami (on tak zdaje się z upodobaniem sam używa) a raz ktoś wpisał pełne imiona.
Prace nad bazą są nieustanie w toku, jest to spora baza, bo wielojęzyczna i z wieloma wydaniami. Wciąż udoskonalamy i poprawiamy bazę książkową niwelując duplikaty i niepoprawne tytuły. Wkrótce ruszy również opcja moderatorów książkowych, która pozwoli wybranym użytkownikom edytować i uzupełniać dane książkowe.
Chciałam zgłosić błędnego autora w książce
http://booklikes.com/alicja-w-krainie-czarow-manuela-adreani-carol-lewis/book,12921370

Przypisałam dobrze, ktoś źle poprawił.
Na okładce jest wyraźnie napisane: "na MOTYWACH powieści Lewisa Carrolla".

To jest adaptacja, której autorką jest Giada Francia,
ilustratorką Manuela Adreani.
a tłumaczką Lucyna Stetkiewicz

Jako kolekcjonerka wydań różnych "Alicji w Krainie Czarów" jestem uczulona na takie historie, bo dużo adaptacji "Alicji w KC" jest na ryku, ich autor jest zaznaczony tylko na ostatniej stronie książki,a użytkownicy (i administracja) przypisują do Lewisa Carrolla.

Mogę prosić o poprawienie? :-)
Reply to post #8 (show post):

Poprawione :)
Super!
Dziękuję :-)
Taka uwaga ogólna. Zgłaszam sporo błędów czy duplikatów poprzez stronę konkretnej książki, tzn. korzystając z tego znaczka-flagi. Zgłaszam i jak kamień w wodę ;-)
Oczywiście nie oczekuję, że każdorazowo ktoś po naniesieniu poprawki odezwie się do mnie osobiście i da znać, że już gotowe.
Raczej może dobrze by było, gdybym jako zgłaszający mogła sobie sama wyświetlić listę moich zgłoszeń. Zarówno po to, żeby sprawdzić, czy zostało poprawione jak i dla pamięci co w ogóle zgłaszałam. Bo szczerze mówiąc ja już po paru dniach nie pamiętam :)
@Abdita: Każde zgłoszenie otrzymujemy i każde poprawiamy i uaktualniamy. Obecnie każdy może zgłosić błąd/korektę do strony książki i autora, baza użytkowników i książek jest spora bo wielojęzyczna więc czasem chwilę potrwa zanim poprawki będą widoczne na stronie. Dodatkowo, nieustannie poprawiamy i uaktualniamy bazę książek dla poszczególnych języków. Mamy jednak na uwadze dobrą jakość bazy, oraz jesteśmy wdzięczni za Waszą pomoc. Po wprowadzeniu opcji dla moderatorów książek informacje o poprawkach na pewno będą uwzględnione w panelu moderatorów. Dzięki za sugestię i wsparcie.
Reply to post #11 (show post):

Takie zgłoszenia mogłyby lądować np. jako wiadomości wysłane do BL w skrzynce wiadomości prywatnych.
Reply to post #12 (show post):

Ale mnie zupełnie nie chodziło o poganianie kogoś czy tym badziej sprawdzanie! Chodziło mi o to, że wykonuję jakąś czynność w serwisie i dla mnie samej ślad o tym ginie. Jak piszę posta na forum to on tam jest i mogę sprawdzić co już zgłaszałam jak mnie skleroza ogarnie, jak dodaję książkę to ona zostaje - a zgłoszenia przez tę flagę nie widzę. Jeśli robię ich dużo to po prostu nie pamiętam gdzie i co. Chodziło mi o ślad dla zgłaszającego, jakie książki już przejrzałam. Dla mnie taka lista moich zgłoszeń byłaby przydatna. Obojętnie w jakiej formie
Reply to post #12 (show post):

Oczywiście, nie chodzi o poganianie kogokolwiek ale użytkownicy, którzy "import" mają już za sobą czekają na kolejne kroki. Możliwość przeniesienia swojej biblioteki, w dodatku z półkami, jest bardzo wygodna i może zachęcać do założenia konta na bl.
Efektem ostatnich zawirowań na LC jest szansa na powstanie 2-3 nowych portali na równym, wysokim poziomie. Dla użytkowników to idealna sytuacja a dla poszczególnych administracji - wyzwanie.
Mam nadzieję, że poszczególne portale będą różniły się detalami, które będą decydowały o popularności ale podstawą każdego z nich będzie obszerna baza książek/autorów i informacje w niej zawarte.
Po tygodniowym użytkowaniu portalu, odkrywaniu nowych możliwości, szukaniu zalet i wad, słabo wypada baza książek. Czuję się jak w tradycyjnej bibliotece, tysiące fiszek z tytułem książki i autorem, i tyle.
Wiem, że to jest proces ale brakuje mi informacji jaki portal ma pomysł na zagospodarowanie już "zaimportowanych" i zachęcenie nowych użytkowników.
Nie ma problemu z dodaniem nowej książki ale co z zaimportowanymi książkami-fiszkami?
Czy zanim pojawią się "moderatorzy" każdy użytkownik mógłby sam edytować książkę-fiszkę i uzupełnić dane według określonego schematu? Jeśli każdy zacznie od swojej biblioteczki to rozwój bazy byłby chyba skuteczniejszy.
Need help?