by:
Booka
date:
10 years ago
discussions stats
Zauważyłam jedną dość istotną rzecz.
Jak wiadomo na BL ocenienie książki i dodanie opinii to dwie odrębne sprawy. i tak: jeśli ocenimy książkę pojawia się ona w aktywnościach. Dodana opinia do tej książki pojawia się już jako nowa aktywność.
Przy ocenie książki możemy stworzyć półkę dodatkową (i nazwać ją sobie tak, jak chcemy).
Owa półka w widoku bloga staje się automatycznie tagiem do opinii danej książki.Bardzo mi się podoba taki tag przy recenzji - fajnie to wygląda.
Dlatego jest pewien problem - nie wiem jednak, czy jest możliwość poprawienia tego...
Rzecz w tym, iż jeśli dodałabym nową półkę i chciałabym przypisać do niej jakąś książkę, której recenzję mam już w swoim blogu ("zlajkowaną", napisaną z datą) to taki tag nie odświeży mi się automatycznie.
Dla przykładu: dałam książkę z poniższego linka na półkę "Posiadam":
http://booka.booklikes.com/post/996831/notatki-z-podrozy
Nie jest to jednak odnotowane jako tag przy recenzji.
Gdybym książkę z tagiem "posiadam" usunęła z tej półki prawdopodobnie też nie byłoby to odnotowane (a co za tym idzie wprowadziłoby to w błąd czytającego recenzję - bo fizycznie mogę książki nie posiadać, a będzie pisało, że posiadam).
Wobec tego chciałam spytać: czy istnieje szansa na to, że te półki się odświeżą? Bo w tej chwili jedyną opcją jest za każdym razem
- usuwanie recenzji
- napisanie jej ponownie z ustawieniem daty i (najlepiej tej samej godziny co poprzednio - jeśli chce się mieć opinie za kolejnością dodania);
a co za tym idzie:
- strata czasu: bo wymaga to poświęcenia chwili na odszukanie, danej daty, odszukanie i sprawdzenie czy rzeczywiście mamy ją na półce, zmianę półki, skopiowanie i usunięcie recenzji, wklejenie ponowne...
- utrata lajka/ów.
Jest to dość kłopotliwe. Fakt, że dodanie książki na stworzoną przez siebie półkę odnotowuje się w zakładce "Biblioteczka". Jednak - jakby nie było - strona z blogiem jest najbardziej atrakcyjną rzeczą w naszych profilach. Nie wiem jak dla innych ale dla mnie osobiście lepiej się przegląda bloga z recenzjami, toteż dobrze by było gdyby półki będące jednocześnie tagiem pod recenzjami samoistnie uaktualniały się także przy recenzjach na blogu.
Jeśli oczywiście nie jest to problemem :-)
Hej hej, dzięki za sugestię. Obecnie pracujemy nad kilkoma nowymi opcjami dla bloga, wpisów i tagów, np: kategoryzacja, czy pokazywanie podobnych wpisów, z tym samym tagiem.
Co do tagów w recenzjach, to bez problemu możesz edytować taki wpis, aby dodać/usunąć dany tag bez niebezpieczeństwa utraty lajków, starty czasu czy ponownego pisania i publikowania. Aby edytować swój wpis wybierz Blog z górnego menu, potem najedź na wybraną recenzję i naciśnij Edytuj. Aby szybciej wyszukać daną recenzję użyj wyszukiwarki wpisów po prawej.
Tagi możesz wybierać, zmieniać, usuwać i dodawać po prawej stronie. Po zapisaniu recenzji nowe tagi zostaną dodane do twojego wpisu na blogu. Mamy nadzieję, że na razie to rozwiązanie ułatwi ci edycję recenzji i zarządzanie tagami.
by:
Booka
date:
10 years ago
discussions stats
Ten sposób działa. Dziękuję za wyjaśnienie :-)