logo
Wrong email address or username
Wrong email address or username
Incorrect verification code
Discussion: DKK reaktywacja
book club: [PL] DKK group: [PL] DKK
created by: Iwona Mag.
back to group back to club
Też bym była za "Głodnymi kamieniami", na które sama jakoś dzisiaj spojrzałam przychylnym okiem. I jak widzę, to to są bardzo krótkie opowiadania.

A Frans Sillanpaa - powiem tak: jak nie ma czegoś w ebooku gdzieś, to ja odpadnę, bo mieszkam w UK i zwyczajnie inaczej się dla mnie nie da :(
(dlatego nie przerażać się moimi dziwnymi składniami czasami, bo zauważam jak mój polski ubożeje)

To i ja głosuję na Tagore, reszta niech się też określi.

Chłopi to chłopi, myślę, że norwescy nie mieli lżej niż fińscy. W przepastnych zasobach mojej publicznej jest "Dziewczę ...", nawet dwa różne wydania. Jedno opisane jest jako norweska powieść młodzieżowa XIX w a drugie jako opowiadania norweskie. Jak dojdzie do tematu to wypożyczę wersję pierwszą. Młodzieżowa powieść norweska XIX w. brzmi równie intrygująco jak przenikanie w życie fińskich chłopów
Reply to post #16 (show post):

Czyżby Anglicy nie czytali Sillanpy? To jest naprawdę dziwny kraj.
Reply to post #18 (show post):

Ja tu mówię o dostępności po polsku, bo Anglia to taki dziwny kraj, że książek się nie da zwyczajnie na dysk pobrać i wgrać gdzieś, tylko trzeba mieć dedykowany czytnik, bo tak... i potem muszę czytać to na aplikacji na androida albo nie wiem na czym :/
Od momentu jak księgarnia nooka odeszła w niepamięć, to nawet nie próbuję tu nic szukać.
No ja rzecz jasna jestem za Tagore. Co wcale nie znaczy, że mam coś przeciwko fińskim jak i norweskim chłopom ;-)
Dodałam nam lipcową lekturę - czytamy "Głodne kamienie" od 1 do 31 lipca.
Pytanie: jak załatwiamy sprawę dyskusji?
Zaczynamy 31? A może 1 każdego nowego miesiąca i zwyczajnie piszemy jak mamy czas, czy umawiamy się na konkretny dzień tak, jak to było w 1 wersji DKK.

Co do Fransa Sillanpaa (nie wiem jak to odmienić...) - możemy go ustawić na sierpień, ale ja na 100% nie przeczytam, bo to chyba tylko biblioteki teraz albo stare domowe egzemplarze. Lubimy Czytać mi pokazało całe 2 tytuły w starych wydaniach, nie sądzę by były jakiekolwiek wznowienia. Jeśli bardzo chcecie, to możemy się na niego umówić, i ja sobie poczytam wasze opinie jak nadejdzie czas, a sama zmierzę się z "Mechaniczną pomarańczą" w końcu ;)

A jeśli chcemy czytać wszyscy i pozostać w krainie noblistów, to jest też wspomniany przez Agnieszkę Björnstjerne Björnson.

Możemy też nie planować na przyszłość ;)
Ja z kolei uzupełniłam w bazie dane wersji papierowej i dodałam wersję ebookową z Wolnych Lektur, możecie sobie wrzucić na półki co tam kto będzie czytał. Jest jeszcze wersja papierowa z 1923 roku, wydane we Lwowie, chodzi nawet na Allegro. Jak ktoś taką dorwie to chętnie wrzucę do bazy ;-)
Ja od razu mówię, że 31 lipca nie będę dostępna, więc w razie czego wypowiem się w dyskusji na następny dzień.
Uffff wróciłem na łono internetu!
Super że klub wrócił !!!
Słuchajcie, przypadkiem znalazłam na Netflix UK cos takiego Stories by R. Tagore - nie wiem czy jest na polskim (jeśli ktoś ma) ani czy to gdzieś jest w ogóle. 26 odcinków - 26 opowiadań, produkcja w hindi. Ja będę próbowała obejrzeć przy okazji, ale nie wiem jak to ma się do opowiadań ze zbioru. Taka ciekawostka :)
Małe glosowanie na sierpień:

Frans Sillanpaa czy Björnstjerne Björnson? Coś innego? Może ktoś jakimś tytułem?

Nie będzie mnie raczej na koniec czytania Tagore, nie będę miała internetu jakiś czas, bo zmieniam miejsce zamieszkania i muszę się podłączyć gdzieś najpierw.
Need help?