logo
Wrong email address or username
Wrong email address or username
Incorrect verification code
Discussion: Import z LC
created by: A--
back to group
Dzięki za wyjaśnienie i sugestię :)
Witam,
nie chce mi się czytać wszystkich 76 wiadomości w tym wątku, żeby się dowiedzieć, czy już ktoś tak miał. A chodzi mi o dość solidne braki w imporcie książek z LC. Mam ich tam 503 a zaimportowało się jedynie 288. Jak doprowadzić tę sytuację do porządku?
Reply to post #81 (show post):

Już patrzymy co się wydarzyło.
Reply to post #81 (show post):

OK, gotowe. Książki powinny już wskoczyć na twoje półki.
Dzięki, wszystko już gra i buczy!
Już raz ściągałem swoje książki z LC, jeszcze bez półek, ściągnęło się wtedy jakieś 3/4. Teraz ponowiłem import - ile czasu to teraz trwa? Ja najchętniej bym wprowadził możliwość aktualizowania biblioteki - to rozwiązałoby może problem dublowania - ale nie wiem, jak skomplikowane technicznie by to było - mniej czy bardziej...
Ja zamierzam prowadzić tutaj na razie, póki się nie oswoję, blog pozaksiążkowy i obcojęzyczny, a bibliotekę co jakiś czas bym uaktualniał z innymi serwisami....
Reply to post #85 (show post):

Ponowny import dla twojego konta już się skończył. Czy wszystkie półki przeszły? Uaktualnienie na dzień dzisiejszy pozwala na ponowny import z LC - wówczas nowe książki zostaną dodane, ale ponowny import nie uwzględnia zmian na książkach, które w poprzednim imporcie zostały przeniesione. Pracujemy nad nowymi opcjami i możliwością aktualizowania biblioteki dla wszystkich książek. Daj znać, jeżeli masz jeszcze jakieś pytania.
Na razie widzę tylko, że z aktualnie czytanych przeniosło się 10 zamiast 14, w do przeczytania, brak jakichś 40 (co na prawie 2300 pozycji to jednak niewiele;). Ale wyświetla się tylko po kilka książek, mimo, że na półkach jest ich sporo....Nieściągnięte w granicach 1%.
Półki z inną nazwą się zdublowały, z tą samą pewnie uzupełniły?
Reply to post #87 (show post):

OK, wprowadziliśmy uaktualnienie. Książki wskoczyły na półki. Pisz w razie jakichkolwiek pytań.
Ustawienie półek jest teraz OK, dziękuję! :)

W jaki sposób powinienem wchodzić prawidłowo na blog, żeby go widzieć właśnie tak:
http://tsantsara.booklikes.com/blog
a nie, w ten sposób:
http://booklikes.com/blog ?
W tym pierwszym podglądzie blog wygląda jest jak w szablonie, który wybrałem dla blogu, w tym drugim nie wiem dlaczego jest inny układ, zdjęcie jest w innym miejscu i kwadratowe. Skąd się to bierze? Wchodzę tak samo na "blog", ale właściwy format pokazuje się tylko, kiedy wchodzę przez recenzję...

I jeszcze jedno pytanie: Na importowanych z LC ocenach widoczne są połówki (tak ma być - to wprost przełożony system 10- na 5- gwiazdkowy), ale jak oceniając książkę na BL mogę ocenić na pół gwiazdki?
Reply to post #89 (show post):

Na BookLikes masz dwa rodzaje widoków: adminowy (wewnętrzny) widoczny tylko dla ciebie i publiczny (zewnętrzny) widoczny dla wszystkich odwiedzających twój blog.

Widok adminowy pojawia się, gdy zalogujesz się na BookLikes. Wtedy widzisz swój Pulpit (z blogami, które obserwujesz), adminowy widok bloga, biblioteki i osi czasu (to tu możesz zarządzać postami, książkami, półkami, edytować wpisy, ustawiać kolejność książek i półek itd), oraz inne wewnętrzne strony dla społeczności BookLikes, gdzie możesz odkrywać innych czytelników, recenzje, tworzyć listy czytelnicze, wyzwania, brać udział w książkach do wzięcia itd... Każdy czytelnik na BookLikes ma swój spersonalizowany widok adminowy - każdy może obserwować różne blog (te będę się pojawiać na pulpicie) i w adminowym blogu, bibliotece, osi czasu widzi swoje półki i własną twórczość.

Widok publiczny z kolei, to twoje osobista strona BL, czyli http://tsantsara.booklikes.com/ - tutaj odzwierciedla się wszystko to, co robisz w widoku adminowym - dodane książki, oceny, wpisy, recenzje. Jest to również adres twojego bloga, pod którym mogą cię spotkać czytelnicy spoza BookLikes, który możesz sharować wśród znajomych, czy na innych twoich stronach.

Wygląd bloga wybierasz w Ustawieniach Bloga - adminowy wygląd się nie zmieni (design wewnętrzny jest dla wszystkich taki sam), ale twoja publiczna zewnętrzna strona będzie odzwierciedlać twoje zmiany. Ta strona jest widoczna dla twoich czytelników, gdy nacisną twoje zdjęcie lub tytuł bloga na BookLikes, lub gdy wpiszą adres twojej BL strony: http://tsantsara.booklikes.com/

Co do gwiazdek, to możesz oceniać połówkami. Wystarczy, że wybierzesz pół gwiazdki najeżdżając myszką na pola do oceny. Gwiazdki możesz wybierać w okienku książki (+Na półkę - więcej opcji), w Bibliotece (widok tabelki), podczas pisania recenzji.

Jeżeli pojawią jeszcze jakieś pytania, dawaj znać.
Dziękuję za wyczerpujące wyjaśnienie. Kontakt z użytkownikiem BL ma bardziej niż wzorowy...Gratuluję :)
Czy import z LC jest aktualnie niedostępny? Pytam, bo nie widzę tej opcji w zakładce "Import".
Reply to post #92 (show post):

Witam, niestety chwilowo ta opcja musiała zostać zdjęta z naszych ustawień. LC zabroniło korzystać z tej opcji, mówiąc że zgodnie z ich regulaminem recenzje są ich własnością.
Reply to post #93 (show post):

Ciekawa sytuacja. Czyje są recenzje osób, które zamieszczają je zarówno na lc jak i innych portalach. Wygląda na to, że recenzja jest wszystkich tylko nie autora :)
Need help?