by:
A--
date:
10 years ago
discussions stats
Reply to post #31
(show post):
Tak jakoś zostałem wywołany do tablicy, ale nie, wcale się nie zgłaszam. Jednak jesli nikt się nie zgłosi, to proponuje, żeby ostatnio typująca osoba zgłaszała następną i skoro się do klubu zapisaliśmy to wykrętów nie uznajemy;P
Sytuacja powoli się klaruje, mamy ustalone trzy osoby i czekamy na kolejne.
1. Abdita
2. Iwona Mag.
3. A--
Reply to post #33
(show post):
Ups, faktycznie wkradł się błąd pray konwertowaniu grupy na klub. Przepraszamy.
Oczywiście wszystkie dane są edytowalne dla admin, w tym przypadku twórcy klubu - Hagime.
Dane klubu można zmieniać w zakładce Klub oraz poszczególne dane książkowe (jak czas na czytanie) w zakładkach poprzednie/nastepne książki.
by:
A--
date:
10 years ago
discussions stats
Reply to post #36
(show post):
No to myślę nad propozycjami na maj:)
BTW: Wygląda na to, że z "Zamknietymi drzwiami" chyba już skończyliśmy, więc może ktoś pokusiłby się o jakieś małe resume? Piszę "ktoś" ale myślę o Hagime:) Chyba, że jeszcze nie skończyliśmy...?
Mamy już sobotę, a głosów oddanych niewiele. Pokusiłam się o podliczenie, bo lubię ;) w tej chwili wygląda to tak (i jest dość wyrównanie):
Julian Barnes – Cytrynowy stolik - 3
Paweł Huelle – Śpiewaj ogrody - 2
Ignacy Karpowicz – Sońka - 2
Kjersti Annesdatter Skomsvold – Im szybciej idę tym jestem mniejsza - 2
Andrzej Stasiuk – Nie ma ekspresów przy żółtych drogach - 2
Głosowało tylko 6 osób, a jest nas przecież 15.
No tak, jeszcze mój głos:
P.Huelle - "Śpiewaj ogrody" jako pierwsze i rezerwowo A.Stasiuk - "Nie ma ekspresów przy żółtych drogach"
by:
A--
date:
10 years ago
discussions stats
Taka uwaga do następnych podliczeń: każdy głosujący podaje dwie propozycje, główną i dodatkową. Może tą główną liczyć jako 1,5 pkt, a dodatkową jako 1?
A skoro już Klub Książki doczekał się wsparcia aplikacyjnego, to może element głosowania wbudować w system?
Reply to post #42
(show post):
Dobra uwaga A--, bo inaczej widzę, że nam się to jakoś kiepsko głosami rozkłada. Wszystko idzie łeb w łeb.
Witam, jestem tylko na chwilę i uciekam.
Do liczenia przyjmujemy 2 pkt. za książkę główną i 1 pkt. za rezerwową.
Też jestem za tym, żebyśmy zostali przy pierwotnym sposobie głosowania. Nie jest to w końcu aż takie ważne, jeśli nawet zdarzy się tak, że dwie (czy więcej pozycji) otrzymają tę samą liczbę głosów to można wnieść małą poprawkę, że zgłaszający listę ma prawo ostatecznej decyzji. Zakładam, że każda zgłoszona tu książka jest jakoś tam interesująca i warto o niej pogadać.
Sposób wybierania książki, który nadal obowiązuje, był opisany w jednym z postów na początku naszej zabawy. Uporządkuję to opisując w punktach:
1. Wybrana osoba wskazuje 5 książek
2. Zainteresowani wybierają dwie pozycje, główną i rezerwową.
3. Książka wskazana jako główna otrzymuje 2 pkt. książka rezerwowa 1 pkt.
4. Wygrywa książka, która otrzyma najwięcej punktów :)
5. Jeśli dwie lub więcej książek mają taką samą liczbę punktów, o zwycięstwie decyduje większa liczba wskazań jako książka główna. Przykład: książka X zebrała 5 pkt. (2+1+2), książka Y również zebrała 5 pkt. (1+2+1+1). Wygrywa książka X
6. Jeśli wciąż jest remis ostatecznego wyboru dokonuje osoba proponująca swój zestaw.
Sposób wyboru możemy dowolnie zmodyfikować, uprościć itd. Ważne żebyśmy nie poświęcali więcej czasu na wybieranie niż czytanie :)
No i Iwona źle policzyła głosy :D
Ale do 12 jest jeszcze trochę czasu, może ktoś jeszcze coś wytypuje, i poczekam na podliczenie Szefa ;) A potem upoluje najtańszego ebooka.
Widzę, że już w Polsce pora obiadowa, więc nie ma komu podsumować głosów ;) Więc biorąc pod uwagę punktacje 2 i 1, wyszło mi coś takiego:
Julian Barnes – Cytrynowy stolik 5 (2+1+2)
Paweł Huelle – Śpiewaj ogrody 5 (1+2+2)
Ignacy Karpowicz – Sońka 3 (2+1)
Kjersti Annesdatter Skomsvold – Im szybciej idę tym jestem mniejsza 2 (1+1)
Andrzej Stasiuk – Nie ma ekspresów przy żółtych drogach 5 (2+2+1)
Założyłam, że pierwsza wymieniona pozycja jest tą główną.
Reply to post #46
(show post):
Hagime ładnie rozpisał zasady, może tego się już trzymajmy :)