logo
Wrong email address or username
Wrong email address or username
Incorrect verification code
Discussion: Sprawy ogólne
book club: [PL] DKK group: [PL] DKK
created by: Hagime
back to group back to club
Ja tylko ładnie proszę o względna dostępność tekstów. My Polacy na emigracji posiłkujemy się ebookami.
Przyznaję, że chęć spełnienia tej ostatniej prośby zburzyła moją listę zupełnie. Ale sprawdziłem, te pięć tytułów na pewno jest w postaci ebooków. Początkowo chciałam umieścić na liście jakiś kryminał z ciekawą intrygą a nie za bardzo krwawy, albo coś z fantastyki współczesnej. Zrezygnowałam, bo to zupełnie nie moje dziedziny i boję się, że korzystając tylko z opisów trafię na nie wiadomo co. Co nie znaczy, że na potrzeby „klubu” sama nie przeczytałabym chętnie czegoś zupełnie nie z zakresu moich zainteresowań.

Stąd moja propozycje, żeby może ktoś kto czytuje inny typ książek i ma jakąś orientację co się nadaje do dyskusji sam zgłosił kolejną listę.
Tak, tak A--, Ciebie mam na myśli ;-)

Albo w ogóle ktoś, kto się tu wcale nie odzywał, a być może śledził dyskusję.

A zatem:

Julian Barnes – Cytrynowy stolik
Paweł Huelle – Śpiewaj ogrody
Ignacy Karpowicz – Sońka
Kjersti Annesdatter Skomsvold – Im szybciej idę tym jestem mniejsza
Andrzej Stasiuk – Nie ma ekspresów przy żółtych drogach

Do kiedy głosujemy? Ja proponuję do niedzieli do 12 w południe a wieczorkiem już tradycyjnie Hagime po przeliczeniu ogłosi zwycięzcę ;-)
O M G

Szok, niedowierzanie! Jak bardzo nie moje klimaty, i co tu wybrać?! :(
No, to już wiemy kto ogłasza następną listę z zupełnie innymi klimatami ;-)
Ja się już cieszę, że będzie coś innego ;-D
Dobrze, mogę się na kwiecień poświęcić. Będzie bolało :P
Z klimatami to zawsze będzie problem bo nie znajdziemy książki idealnej dla wszystkich.
Ja spokojnie zakładam, że trafią się tytuły, przy których będę cierpiał :)
Może to też być okazja przeczytania książki, po którą samemu się nie sięgnie.
Mój pierwszy wybór to była improwizacja ale nie było tam książki, której nie chcę przeczytać.
Ja mam już mglisty pomysł na moje propozycje na kwiecień, więc jak się teraz zmęczymy, to może mi się uda przemycić coś lżejszego ;)

Z marcowych tytułów wybieram:
Cytrynowy stolik - bo to opowiadania, więc może być ciekawiej;
Im szybciej idę tym jestem mniejsza - wiem, że znów staruszka i umieranie, ale może tym razem nie będzie tak ostro.
Jasne jest, że każdy wybierze książki ciekawe dla siebie, co nie znaczy, że dla innych. Jak będzie problem z wyborem można zmienić formułę. Na przykład przez trzy dni każdy chętny zgłasza jeden tytuł i z tego wybieramy. Mnie już coś takiego przedtem chodziło po głowie, ale zastanawiałam się, co będzie jak lista zrobi się zbyt długa. Na razie wygląda jednak na to, że nie ma aż tylu zainteresowanych, nawet doliczając tych, którzy się nie odezwali w dyskusji, bo zwyczajnie nie byli zainteresowani tą akurat książką.
Co Wy na to?
Reply to post #25 (show post):

Taki był pomysł na początku ale nie było chętnych. Padł pomysł, żebym wybierał pierwszy bo rzuciłem temat. Chcąc, żeby to sprawnie ruszyło zgodziłem się. Nie twierdzę, że ta formuła jest idealna, możemy to swobodnie modyfikować.
Sposób, żeby kto ma ochotę zaproponował jeden tytuł, też ma swoje minusy.
Na razie mamy 2 wybory zagwarantowane :)
A mi tak z tego najbardziej pasuje:
'Sońka' Karpowicza
'Cytrynowy stolik' Barnesa
Moje typy:
1 Stasiuk
2 Huelle
Reply to post #19 (show post):

Każda z propozycji jest "nie moja". Ale to dobrze. Dobrze również, że są one w podobnym kręgu tematycznym, bo to od razu ustawia profil przyszłej dyskusji - zapewne zahaczymy o wojnę.

Moje, acz nie moje typy to
- Paweł Huelle – Śpiewaj ogrody
- Ignacy Karpowicz – Sońka

PS Czyżbym został już ustawiony w kolejce do typowań? :)
Reply to post #30 (show post):

Ale ale... ja się już zgłosiłam an kwiecień :( I mam nawet już listę dla Was ;) Ale możesz zawsze A-- zgłosić się na maj :D
Borze Zielony, wojna (nawet nie zwróciłam uwagi, i teraz czuje już, jak mnie boli) To takie polskie - umartwiajmy się już do końca... Spuścizna po romantyzmie, a potem głód, smród i ubóstwo. Już oczami polonisty widzę, co to będzie za dyskusja. (bez urazy oczywiście dla nikogo)

A tak w ogóle, to zostaliśmy klubem książki, i możemy kolejkować sobie następne lektury do końca życia (znaczy się roku:))
Ooo, jaką ładną stronę klubu dostaliśmy! http://booklikes.com/book-clubs/4/pl-dkk

Oddaję głos na marzec:
Cytrynowy stolik
Im szybciej idę tym jestem mniejsza

To może jeszcze by się przydało jakieś narzędzie do robienia ankiet, żeby łatwiej było oddawać głosy? Prosimy, droga administracjo BookLikes :)
Chyba tylko autor klubu może zmienić. Tak samo jak dodawać nowe książki.
Need help?