Czy tylko ja jestem tak zmęczona w tym miesiącu, że nie mam czasu czytać? Planuje jakiś sprint z "Zabić drozda", bo mi wstyd normalnie...
Dla tych co tu zaglądają - przypominam, że w niedzielę zaczynamy dyskusję. Dla tych co nie zaglądają - uwaga, dziś wieczorem wysyłam PW.
W czerwcu zwykle wracam do domu zrąbany jak koń po westernie, nie mam nawet tyle siły aby odczuwać zmęczenie :)
Przezornie "zaliczyłem" lekturę na początku miesiąca i teraz się z tego cieszę. W chwili obecnej było by z tym dość ciężko: książki które powinny "pękać" w jeden wieczór meczę 3-4 dni!
Może wprowadzimy drobną zmianę: rozpoczęcie dyskusji nad książkę jest jednocześnie końcem głosowania na kolejną?
Hagime już wstawił nasze nowe czytanie, ja wyczyściłam listę - Drobna uwaga, możesz nas zaskoczyć na sierpień!
Z małym poślizgiem, ale jest :)
1. Morfina Szczepan Twardoch
Konstanty Willemann, warszawiak, lecz syn niemieckiego arystokraty i spolszczonej Ślązaczki, niewiele robi sobie z patriotycznych haseł i tradycji uświęconej krwią bohaterskich żołnierzy. Jest cynikiem, łajdakiem i bon-vivantem. Niewiernym mężem i złym ojcem.
Konstanty niechętnie bierze udział w kampanii wrześniowej, a po jej klęsce również wbrew sobie zostaje członkiem tajnej organizacji. Nie chce być Polakiem, nie chce być Niemcem. Pragnie jedynie zdobyć kolejną buteleczkę morfiny i żyć swoim dawnym życiem bywalca i kobieciarza.
Przed historią jednak uciec się nie da.
2. Kompleks Portnoya Philip Roth
Alexander Portnoy – rocznik 1933, urodzony w Jersey City w rodzinie żydowskiej, IQ 158 – leży na kozetce u psychoterapeuty. Akapit za akapitem, kartka za kartką bezlitośnie rozlicza się z historią własną i rodziny. Z matką, której czujne oko chciałoby dopilnować wszystkiego, zwłaszcza tego, co syn je i co z siebie wydala. Z ojcem, od początku dziejów cierpiącym na niestrawności. Z rodzicami w ogóle, bo „Żyd, którego rodzice żyją, jest na ogół biorąc bezradnym niemowlęciem!”. Próbując wydostać się z rodzinnej niewoli, Alex wpada w inną niewolę – w sidła kompulsywnych erotycznych fantazji.
Wyznania Alexa to przełomowy monolog w dziejach literatury amerykańskiej i światowej. Dla jednych stał się pokoleniowym manifestem. Inni zobaczyli w nim wspaniale ironiczny tekst, w którym tyrady na temat seksualności nie wykluczają rozważań o polityce i religii. Portnoy – postać stworzona pół wieku temu – wszedł do kanonu literackich bohaterów, ale nadal pozostaje młody. Zastanawia, drażni, pobudza do myślenia.
3. Grek Zorba Nikos Kazantzakis
Aleksy Zorba - człowiek wolny, żyjący w ścisłym związku z naturą, poddający się jej prawom, czerpiący radość ze wszystkiego, co go otacza - niczym Odys błądzi po morzach i lądach, a także między teoriami i systemami. Zorba, bez zniekształcającego pryzmatu rozsądku, odczuwa istnienie ziemi, wody, zwierząt i Boga. W momentach silnych wzruszeń, kiedy nie potrafi znaleźć odpowiednich słów, bierze w dłonie santuri, gra i tańczy, wyrażając tańcem swój zachwyt, cierpienie, radość i ból, swoją filozofią życia.
4. Tortilla Flat John Steinbeck
W niewielkim miasteczku Monterey, tuż po zakończeniu I wojny światowej żyje grupa paisanos, potomków hiszpańskich konkwistadorów. To lekkoduchy, których łączy głęboka pogarda do pracy, żyją więc z grabieży i resztek wyżebranych w restauracjach. Czas upływa im głównie na spaniu, zalecaniu się do kobiet i walce o najcenniejszy kruszec, czyli wino. Głównym bohaterem powieści jest Danny, mieszkający w dzielnicy Tortilla Flat, którego dom staje się miejscem spotkań jego przyjaciół, wiecznie głodnych jadła i przygód: Pilona, Pablo, Jezusa Marii, Wielkiego Joe Portugalczyka i Pirata.
Adaptując na własny użytek tematy i konstrukcję legend o królu Arturze, Steinbeck stworzył w kalifornijskim miasteczku prawdziwy Camelot i zasiedlił go barwną gromadą rycerzy o manierach rodem z Rabelais’go.
5.Piękni dwudziestoletni Marek Hłasko
Czy piękni dwudziestoletni byli szczęśliwi, czy dane im było zakochiwać się i rozwijać talenty? Odpowiedź Marka Hłaski, którą zawarł w swej prozie, nie jest jednoznaczna...
Wydana trzy lata przed śmiercią autora książka z pogranicza wspomnieniowej prozy i biograficznej powieści. Polski James Dean snuje w niej opowieść o swoim burzliwym życiu i rozpaczliwych próbach ucieczki od ponurej rzeczywistości. Rozpamiętuje chwile, gdy z pomocą przychodziły mu alkohol, związki z kobietami, a wreszcie literacka i filmowa fikcja.
Znaczną część tych – jak sam o nich mówił Hłasko – „prawdziwych zmyśleń” stanowią powroty do czasów młodości i szkolnych doświadczeń, gdy jako młody chłopak sprzeciwiał się powszechnemu konformizmowi. Często pojawiają się też wspomnienia pracy kierowcy w firmie przewozowej i felietonisty w tygodniku „Po Prostu”. Przez gęstą warstwę słów przenikają skrajne emocje – te, które przywodzą na myśl dramatyczne wizje artysty i obsesyjne napady lęku, oraz te, które obnażają jego najgłębiej skrywane pragnienia.
„Piękni dwudziestoletni” to nie tylko osobisty dziennik Marka Hłaski, lecz także pasjonujące świadectwo epoki. To rodzaj oryginalnego przewodnika po czasach PRL-u, ówczesnych barach i wydarzeniach, które rozpalały wyobraźnię młodych buntowników. Wybuchowi i nieobliczalni mieli swoje sposoby, aby sprzeciwiać się rygorom politycznego systemu. Czy w świecie, w którym przyszło im żyć, byli szczęśliwi? Ta książka przybliży nas do odpowiedzi na to pytanie.
6. Londyn NW Zadie Smith
Leah, Natalie, Nathan i Felix – cztery postacie, cztery historie, cztery oblicza Londynu
Leah jest w samym środku egzystencjalnego kryzysu – kłopoty z mężczyzną, matką i pracą nie ułatwiają jej życia. Jej przyjaciółka Nathalie nie wiadomo kiedy zamieniła się w sfrustrowaną matkę, choć niegdyś była przebojową prawniczką. Nathan, obiekt ich dziewczęcych westchnień, dziś jest kloszardem i narkomanem. A Felix, niezrealizowany filmowiec i życiowy nieudacznik ginie w przypadkowej bójce. Łączy ich jedno – NW, czyli północno-zachodni Londyn. Stamtąd pochodzą, tam dorastali.
„NW” to przenikliwa powieść o współczesnych londyńczykach skazanych na samotność. Ludzkie więzi, uczucia, relacje, powiązania i kontakty – to prawdziwa mapa tego miasta. Londyn w powieści Zadie Smith to nie tylko miejsce, w którym sama dorastała, to centrum świata, pełne mieszających się kultur, jezyków, tradycji i wartości. Centrum świata, w którym najtrudniej jest odnaleźć drugiego człowieka.
Trudny wybór :)
Myślę, ze dobrze, ze wyrwaliśmy się trochę z sideł literatury rozrywkowej. Mam ochotę na 3-4 pozycje z listy, i nie wiem na jakie 2 tytuły się zdecydować do głosowania - muszę sprawdzić dostępność.
ps. Ktoś wie gdzie tanio zdobyć Łowców Wilków? Koniecznie ebook.
Rozmowa nam się wczoraj nie zaczęła, ale rozumiem, bo Anny ;) (i jeszcze ten sezon urlopowy)
Nasza następna lektura, jak wynika z głosowania, to Tortilla flat. Kolejna osoba to MariaM ;)
Glosować można jeszcze do końca miesiąca, zachęcam do wypowiadania się o naszej ostatniej książce (wczoraj miała być dyskusja, jakbyśmy zapomnieli).
MariaM poda kolejną listę w weekend (prawda?:D)